Connect with us
Elona Dobra

CIA- Cfare i pengon investitoret e huaj te vijne ne Shqiperi.

Ekonomi

CIA- Cfare i pengon investitoret e huaj te vijne ne Shqiperi.

Sipas Agjencise qendrore te Inteligjences ne SHBA, ekonomia shqiptare eshte permiresuar ndjeshem dhe pritet te kete nje rritje prej 3,8% ne fund te 2017. Megjithate sipas CIA-s ekonomia eshte ende e brishte dhe e varur drejtperdrejt nga ekonomite e dy vendeve fqinje, Greqia dhe Italia. Kodet e taksave komplekse, kerkesat e licencimit, sistemi i dobet gjyqesor, korrupsioni endemik, zbatimi i dobet i kontratave, ceshtjet e pronesise, infrastruktura e vjeteruar kontribuojne ne mjedisit e vjeter te biznesit ne Shqiperi.

Remitancat, nje katalizator i rendesishem per rritjen ekonomike, u ulen nga 12-15% te Prodhimit te brendshem bruto qe ishte ne 2005, ne nivelin 5.8% te PBB ne 2015, kryesisht nga emigrantet qe jetojne dhe punojne ne Greqi dhe Itali. CIA analizon edhe mosfunksionimin si duhet te bujqesise ne vend. Sipas agjencise ne Shqiperi bujqesia zhvillohet vetem nga familjaret. Sepse nuk ka nje strukture te ngritur per organizmin e shitjes se prodhimit bujqesor. Shume produkte hidhen dhe groposen pasi nuk kane mundesi te tregtohen per shkak te konkurrences se pandershme dhe futjes se prodhimeve te importit.CIA veren se SHqiperia eshte duke punuar per rritjen e vjeljes se taksave duke rritur ne menyre te moderuar pagat dhe pensionet. Vendi po vazhdon te perballet me borxhin e madh publik. Nga 60% te PBB-se ne 2013 ai ka arritur ne 2016 ne 71%.

Continue Reading
Advertisement Ambalazhe Kartoni
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More in Ekonomi

Sondazh

A është Saimir Tahiri maja e Ajsbergut, në trafikun e drogës?

Loading ... Loading ...
To Top