Connect with us
Elona Dobra

Cilët janë deputetët që kanë çelur mbledhjet e para të Parlamentit shqiptar?

Politikë

Cilët janë deputetët që kanë çelur mbledhjet e para të Parlamentit shqiptar?

Eshtë zhvilluar seanca e parë parlamentare. Ajo është drejtuar nga deputeti i PS-së, Besnik Bare, duke qënë se 3 deputetët e tjerë (më të mëdhenj në moshë) Sali Berisha, Tritan Shehu, dhe Halim Kosova, kanë refuzuar ta drejtojnë. Gjatë seancës së parë u zgjodhën 3 deputetët më të rinj në moshë që do kryejnë funksionin e sekretariatit të përkohshëm. Ndërsa gjatë pasdites votohet për kryetarin e ri të parlamentit.

Deputetët më të vjetër që kanë çelur mbledhjet e para të parlamentit shqiptar

Deri në vitin 1944 tradita parlamentare shqiptare, mund të themi, e konsoliduar, parashikonte që mbledhjen e parë të legjislativit e drejtonte deputeti më i vjetër, ose në mungesë të tij, një nga më të vjetrit. Këtij i bashkëlidhej deputeti më i ri i cili ushtronte detyrën e sekretarit të përkohshëm. Kryetari i përkohshëm i ndihmuar nga sekretari, drejtonin parlamentin deri në zgjedhjen e kryesisë së rregullt e përbërë nga kryetari, dy nënkryetarë dhe një sekretar. Deri në vitin 1950 zgjedhja e kryesisë është bërë çdo sesion parlamentar. Ndërsa deri në vitin 1991 në kryesi ka qenë i përfshirë edhe funksioni i sekretarit.

-27 mars 1920, Mytesim Këlliçi

-21 prill 1921, Pandeli Evangjeli

-21 janar 1924, Petro Poga

-1 qershor 1925 Gjergj (Jorgj) Çako

-25 gusht 1928, Pandeli Evangjeli

-21 nëntor 1932, Petro Poga

-10 shkurt 1937, Petro Poga

-17 prill 1940, Terenc Toçi (kryetari i emëruar)

-16 tetor 1943, Lef Nosi

-10 janar 1946, Petraq Popa

-28 qershor 1950, Petraq Popa

-19 korrik 1954, Aleksandër Xhuvani

-21 qershor 1958, Koço Tashko

-14 korrik 1962, Spiro Moisiu

-9 shtator 1966, Spiro Moisiu

-20 nëntor 1970, Spiro Moisiu

-28 nëntor 1974, Zylyftar Veleshnja

-25 dhjetor 1978, Pilo Peristeri

-22 nëntor 1982, Shefqet Peçi

-19 shkurt 1987, Spiro Koleka

-15 prill 1991, Adil Çarçani

-6 prill 1992, Pjetër Arbnori

-1 korrik 1996, Sabri Godo

-23 korrik 1997, Dritëro Agolli

-3 shtator 2001, Servet Pëllumbi

-2 shtator 2005, Lufter Xhuveli

-7 shtator 2009, Fatos Beja

-9 shtator 2013, Namik Dokle

-9 shtator 2017, Besnik Baraj

Ndërkohë pritet të zyrtarizohet emri i propozuar nga socialistët per kryetar të ri Gramoz Ruçi.

Continue Reading
Advertisement Ambalazhe Kartoni
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More in Politikë

Sondazh

Vettingu duhet te filloje ne:

View Results

Loading ... Loading ...
To Top