Connect with us
Elona Dobra

Enigma e Syrit të Saharasë.

Bota

Enigma e Syrit të Saharasë.

Me një diametër 25 milje, Syri i Saharasë është shumë i lehtë për t’u dalluar nga hapësira, aq sa astronautët e përdorin për të vlerësuar vendndodhjen e tyre. Formacioni rrethor shkëmbor njihet edhe si struktura Richat dhe ndodhet në shkretëtirën e Saharasë në Mauritani, aty ku rrezaton një ngjyrë të purpurt në blu, mes panoramës ku mbizotëron ngjyra kafe. Vëzhguesit fillimisht besonin se ishte krater i shkaktuar nga përplasja e një meteori, por studimet e kohëve të fundit thonë tjetër gjë. Teoria më e besueshme është se ajo është thjesht strukturë gjeologjike: një mal që është gërryer nga natyra me kalimin e kohës. Qendra e Syrit konsiston nga gurë sedimentarë ndërkojë që skajet rrethore përbëhen nga kuarcite paleozoike, që i rezistojnë gërryerjes. Dyshohet se kubeja është formuar një milionë vite më parë si rezultat i shkëmbit të magmës që shkonte drejt sipërfaqes.

Continue Reading
Advertisement Ambalazhe Kartoni
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More in Bota

Sondazh

A është Saimir Tahiri maja e Ajsbergut, në trafikun e drogës?

Loading ... Loading ...
To Top