Connect with us
Elona Dobra

Si përfundim, cilën parti?

Aktualitet

Si përfundim, cilën parti?

Nga Rezearta Caushaj

Jemi në prag zgjedhjesh dhe i vetmi ndryshim i prodhuar në sjelljen e votuesve këtë vit është ndoshta

fakti se vërehet më shumë se cdo vit tjetër elektoral një rritje e numrit të votuesve gri ose kategorisë së

pavendosur, duke lënë të paprekura kategoritë e tjera. Një pjesë e madhe e votuesve, të zhgënjyer një

herë e mirë nga ofertat politike të vjetra me ambalazh të ri, do të rreken të ushtrojë të drejtën e

mosvotimit; një pjesë janë duke luajtur lojën e “së keqes më të vogël”; një pjesë do të votojnë partitë e

sapokrijuara duke qënë se të vjetrave ua kanë “pirë lëngun”; një pjesë do të votojnë për atë që e

perceptojnë si “fituesin” sepse janë të lodhur duke parë miq, të afërm e të largët të gëzojnë favore

partiake; një pjesë do të ndryshojnë votën; një pjesë shumë e madhë nuk do t’a ndryshonin votën edhe

nëse jeta e tyre do të varej prej atij veprimi; një pjesë do të votojnë të mbajnë vendin e punës, një pjesë

do të votojnë të fitojnë një vend pune, një pjesë nuk është ë interesuar se shpresat i ka varur të emigrimi

e një pjesë tjetër po bën gati valixhet. Një pjesë vendos në bazë të rrugës që iu bë apo nuk iu bë, në

bazë të punës që ka apo nuk ka, në bazë të informacionit të kufizuar mediatik që i tregon një tjetër

realitet nga ai i përditshmi (“Të paktën në Tiranë po punohet”, – thotë ai nga fshati i Divjakës. Mbase

duke vazhduar kështu do ia hedhin sytë edhe nga ai)etj.etj. Të gjithë janë të zhgënjyer sepse “Ky vend

nuk bëhet!”, “ Këto janë gjëra të vendosura!”e ndërohë që disa janë përshtatur, disa kanë heque dorë. Të

parët tashmë mendojnë vetëm si mund të perfitojnë për veten e tyre në kurriz të vendit, të dytët nuk duan

të degjojnë më.

“Po cilen parti thua ti të votojmë?!” – përfundon cdo debat i mundshëm mbi gjendjen politike, sociale e

ekonomike të vendit. Ky debat rëndom rrotullohet rreth asaj që ka thënë kryetari i x apo y partie, që ka

bërë partia x apo y në këtë apo atë kohë, sa besueshmëri kanë figurat e x apo y partie të re e të vjetër

apo cila ka bilancin më të keq në këto 27 vjet. Cila është ajo, e cila me në fund do të sjell ndryshimin?!

Me këtë nënkuptohet ajo që do të mbajë premtimet, ajo që do të zbatojë ligjin, ajo që ka figurat më të

papërlyera, që do të pastrojë kastën e vjetër, do të fillojë demokratizimin brenda partisë në bazë merite e

kontributi, ajo që do të punojë për vendin, ajo që do të luftojë korrupsionin, që do të krijojë vende pune,

që do të sjell rrugë, drita e ujë në zonat rurale për të cialt askush nuk flet, ajo që do të ndihmojë fermerët

e do të tërheq investimet e huaja, ajo që do të ul taksat e do të rris investimet etj.etj. Përgjigja përfundon

me justifikime që shpalosin mungesën e përfaqësimit ose shtrëmbërimin e tij të tipit “Të paktën X parti ka

bërë këtë e nuk ka bërë atë e atë…”. E verteta ështe se nuk ka asnjë lloj rëndësie këto zgjedhje se cilën

parti ju zgjidhni sepse partite janë pjesë e një problemi shumë më të madh.

Problemi është i thjeshtë për t’u parashtruar: ne nuk arijmë të kontrollojmë partitë që marrin pushtetin.

Partia që merr pushtetin ka lidhje të ngushta me sistemin gjyqesor, kontrollon shumicën në legjislativ,

nuk ka demokraci të brendshme dhe në administratë e kudo ku mundet cakton besnikët e saj. Kushdo

që merr drejtimin e qeverisë është i pushtetshëm tashmë, pushtetin ia ka dhënë keq-qeverisja 8 vjecare

e kundërshtarit, vota ndërshkuese që i ka siguruar përkrahje të gjerë e legjitimitet në popull (E keqja më

e vogël!). Ky sistemi 8 vjecar i keq-qeverisjes e rotacionit i siguron partisë që fiton në zgjedhje, kushdo

që eshte ajo, se mëkatet që ajo ka bërë më parë tashmë janë harruar. Madje në 8 vjet keqqeverisje, ato

janë zvogeluar dhe sukseset janë zmadhuar, premtimet duken më mirë se asgje dhe cikli përseritet. Për

ilustrim, po ju pyes, kush do t’i kujtoj mëkatët e PD nëse PS do të na qeverisi për 4 vitet e ardhshme?

Kush i kujtonte mëkatet e PS gjatë qeverisjes Nano në 2013?

Situata e mësipërme do të përsëritet me cdo parti e cdo inivid që do të na qeverisi sepse mungesa e

mekanizmave të kontrollit të pushtetit është problem, por është problem i popullit, jo i partive. Cikli i keq-
qeverisjeve do të përsëritet pafund derisa ne të kuptojmë se kundërbalanca jemi ne, jo vetëm vota jonë

cdo 4 vjet, por reagimi jonë ndaj keq-qeverisjes përditë. Kjo sepse një parti që qeverisë nuk ka nevojë

për mbështetjen tonë, por për presion masiv; nuk ka nevojë që ta justifikojmë, por t’i kërkojmë llogari; jo

të vjedh më pak, por të bëj më shumë; jo të zbatojë një projekt, por të zbatojë ligjin që siguron se ai

është projekti më i mirë i mundshëm, më koston më të ulët, në kohën më të shkurtër.

Ajo c’ka duhet të fillojmë të bëjmë është të ndërshkojmë, jo cdo 8 vjet, por cdo 4 vjet. Ky është një nga

pushtet tona (tjetri është qëndrimi i përditshëm kritik), ai më i madhi dhe ai që rrallë përdorim. Ky është i

vetmi ndryshim që mund të bëjmë sepse nuk ka asnjë parti që do të kufizojë pushtetin e vet në mënyrë

të vullnetshme. Duhet të heqim dorë nga votimi nepotik, votimi për të keqen më të vogël, votimi me bazë

interesin vetjak afatëshkurtër dhe të fillojmë të votojmë në mënyre të zgjuar. Nuk ka rëndësi se cilën parti

votoni në këto zgjedhje, për aq kohë sa ajo parti nuk është në pushtet (LIBRA, SFIDA, PD, PR, USSH,

RTHSN, ELOD,PAA etj etj.), madje sa më shumë parti të votoni, aq më shumë coptohet pushteti; për aq

kohë sa vota është ndërshkuese është një votë e hedhur mirë. Nuk ka rëndësi se partia që po zgjidhni

nuk është më e mirë sepse mësimi që i jepet një partie, i jepet të gjithave: “Kush qeveris keq, largohet!”.

Wshtw frika e mosgwzimit tw pushtetit pas 4 vjetwve qw do tw sjell zbatimin e ligjit, demokratizimin e

partive, sistemin e meritws dhe kontributit, ruajtjen e aseteve publike, llogaridhwniwn apo punwn serioze

të institucioneve. Të gjitha këto nuk ka për t’i realizuar asnjë parti, këtë mund t’a bëjmë vetëm ne

votuesit. Ky është pushteti jonë dhe është më i madh se cfarëdolloj pushteti që prodhon paraja, krimi apo

pozita shoqërore. Kjo është detyra e brezit tonë, jo të bëhemi drejtora e deputet 22 vjec, por të bëhemi

votues të zgjuar./APPA

Continue Reading
Advertisement Ambalazhe Kartoni
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More in Aktualitet

Sondazh

Vettingu duhet te filloje ne:

View Results

Loading ... Loading ...
To Top